Świeże produkty żywnościowe, takie jak warzywa, owoce czy mięso, wymagają specjalnej organizacji transportu. Do gry wkraczają tutaj wyspecjalizowane firmy logistyczne, systemy chłodnicze oraz producent opakowań plastikowych do żywności. Jakie role odgrywają poszczególne czynniki i jak organizuje się transport towarów, mogących ulec szybkiemu zepsuciu?
Odpowiednia temperatura
Podstawową kwestią, o którą należy zadbać, organizując transport żywności, jest właściwa temperatura. Na każdym etapie transportu powinna ona odpowiadać potrzebom danego pożywienia. Należy przy tym zaznaczyć, że poszczególne produkty żywnościowe mają w tym obszarze odmienne wymagania. O ile dla mleka odpowiednia będzie temperatura w okolicach 0 stopni Celsjusza, o tyle dla warzyw i owoców będzie to już kilka stopni. Nieco niższe temperatury są wskazane dla mięsa, a mrożonki wymagają utrzymywania temperatury poniżej 10 stopni Celsjusza.
Tym samym do transportu produktów żywnościowych wykorzystuje się zwykle chłodnie. Mowa o pojazdach z naczepą wyposażoną w system chłodzenia. Wysokiej klasy chłodnie dają możliwość regulacji temperatury.
Szczelne opakowanie, czyli producent opakowań plastikowych do żywności
Zapewnienie odpowiedniej temperatury przechowywania produktów żywnościowych jest absolutnie kluczowe, jednak niewystarczające. Istotna jest też szczelność opakowań, dlatego za bezpieczeństwo transportu produktów spożywczych odpowiada też producent opakowań plastikowych do żywności. Aby wyjaśnić, dlaczego szczelność jest istotna, trzeba wytłumaczyć, czemu dochodzi do psucia żywności. Otóż ma to miejsce wskutek rozwoju drobnoustrojów, głównie bakterii.
Pewna ilość bakterii jest obecna w żywności, pojawiając się w niej w sposób naturalny. W przypadku zamrożenia produktu, całkowitego lub częściowego, dochodzi również do zamrożenia drobnoustrojów. Natomiast po odmrożeniu mogą się one uaktywnić. Jednak zagrożenie stanowią również drobnoustroje przedostające się do pożywienia z zewnątrz. Dlatego właśnie tak ważne jest zachowanie higieny w otoczeniu danego towaru spożywczego, jak również szczelne opakowanie. Dobry producent opakowań plastikowych do żywności wykorzystuje materiały nieprzepuszczalne nawet dla najdrobniejszych cząsteczek. Istotne jest również stworzenie szczelnego zamknięcia.
Nieprzerwany łańcuch, czyli organizacja transportu
Niewątpliwie dla bezpieczeństwa transportu żywności łatwo ulegającej zepsuciu istotna jest też właściwa organizacja przedsięwzięcia. Największe znaczenie ma tutaj zapobiegnięcie przerwaniu łańcucha chłodniczego. Chodzi oto, aby produkt nieustannie znajdował się w odpowiedniej temperaturze. Wspomniano wcześniej o drobnoustrojach znajdujących się w pożywieniu, które aktywują się po odmrożeniu. Niestety dochodzi wtedy do ich szybkiej aktywności, a ponowne zamrożenie nie powoduje neutralizacji. Tym samym przerwanie łańcucha chłodniczego oznacza, że dana żywność nie nadaje się już do spożycia.
Więcej dowiesz się na: https://www.plast-box.com/