Każdy gatunek alkoholu powinien być podany w odpowiednim naczyniu. Ogromne znaczenie ma kształt, wielkość oraz rodzaj szkła. Jeśli jest ono dobrze dobrane, to wówczas pozwala na wydobycie z alkoholu ukrytego smaku oraz aromatu. W domu każdego smakosza mocnych trunków powinny być skompletowane takie kieliszki i szklanki, które pozwolą na przyjemne delektowanie się poszczególnymi napojami procentowymi.
Naczynia do alkoholu w bogatej ofercie
Jeśli mocny alkohol zostanie podany w zwykłych szklankach czy w źle dobranych kieliszkach, to wówczas będzie to niezbyt elegancko świadczyć o gospodarzu domu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom wszystkich klientów internetowy sklep Recucina oferuje wyjątkowo piękne i eleganckie naczynia, z których procentowe trunki zawsze smakują wyśmienicie.
Wszystkie szklanki i kieliszki są tutaj oferowane w atrakcyjnych cenach i są one sprawdzonym wyborem dla każdej osoby, która od czasu do czasu lubi zakrapiane imprezy.
Wódka, whisky, likier, koniak – czyli jak serwować mocne alkohole?
Co prawda to wódka jest najpopularniejszym napojem alkoholowym, ale warto także wiedzieć, w czym podawać bardziej wyborne, droższe trunki.
Otóż jeśli chodzi o wódkę, to nieprawdą jest to, że wystarczy ją dobrze schłodzić i podawać ze zwykłego, małego kieliszka. Chcąc podać ten napój alkoholowy w bardziej elegancki sposób, trzeba pamiętać o tym, żeby serwować go w kieliszkach o odpowiedniej wielkości. I tak na przykład:
– wódki ziołowe i wytrawne powinny być podane 30 – 40 ml
– wódki słodkie smakowe 20 – 25 ml
– wódki domowej roboty w kieliszkach o wielkości- 20-35 ml
Bardzo ważne jest to, aby alkohol ten nalewać tylko do połowy objętości naczyń. Nie bez znaczenia jest także ich kształt. Specjaliści zalecają, aby podawać wódkę w tzw. flute glass, a więc wysokich i smukłych kieliszkach na nóżce. A w przypadku degustacji można użyć kieliszków typu sniffer.
Jeśli chodzi o drinki, to bardzo bezpieczne rozwiązanie stanowią szklanki z grubym dnem, najlepiej o pojemności 250-350 ml.
Z kolei słodkie likiery należy podawać z niewielkich kieliszków na smukłej nóżce. Ich czasza może być lekko zaokrąglona.
Nieco innego naczynia trzeba użyć, podając gościom whisky. Do tego procentowego napoju najlepiej nadaje się szerokie naczynie z grubego szkła z ciężkim dnem. Bardzo pięknie i oryginalnie prezentują się szklanki do whisky wykonane z kryształu. Takie naczynia świetnie nadają się także do podawania brandy oraz koniaków, choć mają one także swoje wzory naczyń.
Naczyń do podawania alkoholi jest bardzo dużo, zatem można zakupić takie, które będą idealne na poszczególne okazje.